miércoles, 28 de diciembre de 2011

Jocs

A continuació proposem una sèrie de jocs tradicionals que corresponen a diferents cultures i nacionalitats.
  
PRIMER JOC
   
· Nom: El mimo
· Origen: Mèxic (Amèrica)
        · En Mèxic la imitació apareix com un mecanisme psicològic de defensa que al crear una aparença diferent ens lliura d’aquell sentiment depriment. Va ser així com es va crear aquest joc, com a forma d’alivi de la depressió interna.
· Organització: lliure disposició
· Material: sense material
· Descripció: en grups de tres jugadors, dos se situen d’esquenes i el tercer enfront d’un d’ells. Aquest tercer haurà d’adoptar una postura, el que està enfront seu haurà de donar les instruccions precises per a que el que dóna l’esquena siga capaç de posar-se en la mateixa posició que el tercer. No podrà tocar-li ni girar-se, les úniques instruccions seran per la parla.
SEGON JOC
   
· Nom: Jogo de Chamar
· Origen: Cabo Verde (Àfrica).
       · Aquest joc era molt popular dins de les tribus d’aquest país. Solien dibuixar un cercle al terra o jugaven al voltant d’un arbust.
· Organització: en cercle, un rogle amb tots els participants agafats de la mà
· Material: guix per a dibuixar un cercle en terra
· Descripció: tots el participants s’agafen de les mans formant un cercle. Al mig d’ells es dibuixa un rogle amb guix. A la senyal d’un jugador neutral tots els jugadors estiren cap al seu costat amb l’objectiu de no ser aquell que es quede o xafe el rogle del mig. Tot aquell que toque el cercle serà eliminat, al igual que tots aquells que solten les mans del company.
Guanyaran els dos últims.
 
 
TERCER JOC
   
· Nom: Hong-lui-ten
· Origen: Xina (Àsia)
· Material: sense material
· Organització: lliure disposició
· Descripció: paga una persona. Els demés han d’intentar no ser pillats. Mentre es duu a terme l’activitat hi haurà unes paraules clau que diran com cal moure’s. Aquestes paraules seran dites per la persona que duga el joc. Les paraules seran les següents:
- Verd
- Groc
- Roig
En escoltar “Verd” tant els perseguidors com els perseguits correran normalment. En escoltar “Groc” ambdós hauran d’anar a la pota coixa. I en escoltar “Roig” els perseguits hauran de quedar-se quets mentre que els perseguidors podran donar 3 passos per pillar a algú.
Quan els perseguidors pillen a algú passaran a ser perseguits, mentre que el que haja sigut tocat es convertirà en perseguidor.
Els perseguidors hauran de dur el braç en alt per a que els demés sàpien que són els que paguen.
En començar el joc soles pagarà una persona. Després passaran a pagar 2 i 3 persones.

 
QUART JOC
   
· Nom: El peix
· Origen: Zimbabwe (Àfrica)
         · Els zimbabwesos jugaven dibuixant un cercle en terra, on dins hi havia una pedra, una ilota o algun objecte que qui pagava havia de protegir.
· Organització: grups de no més de 10 jugadors
· Material: guix, un con, una pica y un peto
· Descripció: es fa un cercle amb el guix en terra. Dins del cercle posem el con, en el mig, nuguem el peto a la pica i la pica dins del con per a que es mantinga. Una persona es posarà al centre per a protegir el peto. La resta de jugadors estaran al voltant del cercle sense entrar i tindran que intentar robar el peto sense que el del mig els toque. Una vegada el del mig toca a algú o algú li roba el peto, es canviaran els rols, i el del mig es canviarà per algun company.

CINQUÉ JOC
   
· Nom: Tsi-Ko-Nai
· Origen: Estats Units (Amèrica)
       · Aquest joc va ser jugat i introduït pels Indis Zuñis de Nou Mèxic, al centre dels EEUU.
Amb branques i fulles feien cercles i jugaven a vore qui aconseguia fer més vegades l’aro xicotet dins d’un altre més gran.
· Material: 2 aros grans i 4 més xicotets
· Organització: dos equips situats en una filera darrere d’una línea.
· Descripció: es fan dos grups (o 4 si hi ha molta gent). Un jugador neutral llança dos aros grans de diferent color. Al senyal del jugador neutral començarà el joc i els dos equips hauran de llançar l’aro més xicotet des d’una distància predeterminada amb l’objectiu de que aquest quede dins de l’aro més gran. Un dels aros grans farà sumar 1 punt, mentre que l’altre ho restarà. Guanyarà l’equip que més punts aconseguisca.
 SISÉ JOC

· Nom: Wok tali wok
· Origen: Papúa Nueva Guinea (Oceania)
        · Podem trobar variants d’aquest joc en diferents parts del món. Aquest joc, es juga en el seu lloc d’origen al voltant d’arbres, on per salvar-se han d’estar tocant-lo. En molts jocs d’aquest continent apareixen elements naturals.
· Material: guix per dibuixar cercles en terra
· Organització: lliure disposició dins de l’àrea delimitada
· Descripció: es dibuixaran tres cercles en terra. Una persona pagarà. Aquesta haurà de pillar als demés. Per salvar-se i que no els pillen els participants hauran de col·locar-se dins d’algun dels cercles, però no poden estar més de 10 segons.
Si la persona que paga toca a algú se canviaran, de forma que el que pagava es converteix en perseguit, i el que han tocat en perseguidor.
Després d’un temps, en volta de pagar soles una persona pagaran 2.
SETÉ JOC

· Nom: La cua del dragó (Dragon’s tail)
· Origen: Xina (Asia)
          · El dragó xinés és una criatura mitològica i llegendària xinesa que està relacionada amb el temps com a propiciador de la pluja i l’aigua. Aquest joc va començar com a ball ritual fins que finalment va passar a ser un joc.
· Material: sense material
· Organització: una filera per grups d’entre 5 i 7 jugadors.
· Descripció: es formaran grups, i cada grup formarà una filera agafant-se pels muscles. El que estiga primer en la filera serà el cap del dragó, i l’últim serà la cua. El cap haurà d’intentar agafar la cua mentre que la resta ha d’intentar que aquesta no siga tocada. Quan el primer toque a l’últim, l’últim passarà al primer lloc convertint-se en cap. Aixina successivament, de forma que tots els participants passen per ser cap i cua.
HUITÉ JOC
   
· Nom: Pondas
· Origen: Mozambique (Àfrica)
· Organització: dos equips, un enfront de l’altre, amb els bolos corresponents davant seu
· Material: 20 bolos/ gots i 18 pilotes
· Descripció: es formen dos equips (ó 4). Es col·loquen tots en fila mirant al grup contrari, en paral·lel. Davant d’ells es col·loquen 10 bolos/gots. Cada grup tindrà la meitat de pilotes. Al senyal del jugador neutral començaran a llançar la seua pilota intentant derribar en el menor temps possible tots els bolos contraris. L’equip que aconseguisca derribar abans tots els bolos del contrari serà el guanyador.

La referència bibliogràfica emprada per a traure aquestos jocs ha sigut el llibre:

Bantulà, J., Mora, J.M.. (2002). Juegos multiculturales: 225 juegos tradicionales para un mundo global. Paidotribo.
Podreu trobar altres jocs en el següent enllaç:  
http://www.joves.org/juegos/jocs.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario